verhalen
Terzool – Colin
In het appartementen complex voor Surinaamse ouderen ‘Wi Kontren’, woont Rinia Terzool (76). Vanuit haar raam kijkt ze uit over de binnentuin van het complex, waar tropische planten groeien die de bewoners aan Suriname laten denken. Rinia vertelt waar de naam Terzool volgens haar vandaan komt.
“Terzool is een dorpje in Friesland. Veel Surinamers hebben achternamen van Nederlandse plaatsen. Ik denk dat mijn naam uit Friesland komt en dat het naar Suriname is gebracht door een Friese plantagehouder of slavenhandelaar.” Haar dochter Kimberly Emanuels (48) onderbreekt haar: “Nee ma, dat klopt niet! De naam Terzool is toegekend aan een gemanimuteerde slaaf, uw overgrootvader, Jacques Terzool.” Kimberly is in de archieven gedoken en heeft onderzoek gedaan naar hun famlie geschiedenis. Zij laat het bewijs van manumissie (vrijkoping) zien.
“Maar waarom heeft hij dan die naam Terzool gekregen? Dan moet er toch iemand geweest zijn die uit dat Friese dorpje kwam?” vraagt Rinia. “Het zou kunnen, maar of dat echt zo is, is niet duidelijk,” vult Kimberly aan. Kimberly weet wel te vertellen dat ze Amsterdamse voorouders heeft. Want wie waren dan de ouders van Jacques Coenraad Terzool? Jacques Coenraad Terzool werd vrijgekocht als jongetje van 9 jaar, zijn vader was meubelmaker en hij werd dat later ook. Zijn moeder was Kwassiba Terzool, ook slaafgemaakte. “Kwassiba was huisslavin en eigendom van Samuel Benjamin Sanches. Hij huurde zijn slaven (timmermannen en huisbedienden) uit aan derden. Van haar moeder Affiba Terzol (geb. 1791) weet ik niet of zij in Suriname is geboren,” vertelt Kimberly.