Slaven en geld

Leven in slavernij
anno
17e-19e eeuw

Het staat in de wet

Een wet uit 1684: niemand in Suriname mag goederen van slaven kopen, omdat ze daardoor alleen maar de neiging zouden krijgen om te stelen.

Plakkaat 111, 112 en 185 uit de zeventiende eeuw: witte mensen in Suriname mogen slaven geen drank verkopen, geen handel met hen drijven en geen dobbel- of andere geldspelen met hen doen. Van dat laatste, bijvoorbeeld, zouden slaven alleen maar het idee kunnen krijgen om op verboden manieren aan geld te proberen te komen.

Een wet uit 1771: slaven mogen geen goud en juwelen aan anderen verkopen. Anders zullen ze sieraden stelen van hun meesters.

Een verbod uit 1762: slaven mogen geen ‘negerspijzen’ meer verhandelen. De verrotte vlees- en viswaren die ze te koop aanbieden zouden een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Hebben slaven geld?

Slaven mogen volgens de wet geen loon ontvangen of geldzaken doen. Toch zijn slaven in Suriname, maar vooral ook op Curaçao, niet helemaal van financiën verstoken. Ze verdienen zelf geld door producten te verkopen of door voor zichzelf te werken met toestemming van de meester. De opbrengsten mogen ze dus gedeeltelijk in hun eigen zak steken. Zelfstandige ambachtsslaven krijgen van hun meester de gelegenheid zelf slaven in dienst te nemen of te kopen. Soms mogen slavinnen een klein handeltje opzetten, wat hun een redelijk inkomen kan verschaffen.

oudste munt suri numismatisch museum

De oudste munt van Suriname: de zogenaamde Papegaaienmunt uit 1679. Je kunt deze bekijken in het Numismatisch Museum in Paramaribo.

Vooral de stadsslaven, die in Suriname twintig procent van de slavengemeenschap uitmaken, hebben meer toegang tot geld. Omdat het eigenlijk niet mag, grijpen koloniale autoriteiten in wanneer zulke economische bezigheden de openbare orde, gezondheid of welzijn in gevaar brengen.

Quizvraag

Deze vragen zijn verstopt in de site! Vind ze allemaal!
Sleep om te ontsleutelen

Hebben slaven waardevolle spullen?

 

doe benoitEen dansfeest of doe, getekend door Pierre Benoit rond 1840.

Uit de levenswijze van de slaven blijkt dat ze beschikken over waardevolle spullen. Over ceremoniële dansfeesten zoals de doe staat in getuigenissen van Europeanen te lezen dat de slaven elkaar proberen te overtreffen met ‘bizarre opsmuk’. Verder worden bij zulke gelegenheden kostbare snuisterijen verkocht. De koloniale overheid legt de doe aan banden om de openbare orde te handhaven en om ‘dieveryen’ te voorkomen. Tijdens zulke festijnen worden namelijk dure etenswaren verkocht die de slaven eigenlijk niet kunnen betalen.

Kan een slaaf met geld zich vrijkopen?

Als een slaaf genoeg geld bijelkaar weet te krijgen, kan hij of zij zichzelf vrijkopen. Dat heet manumissie.

Tools voor je werkstuk

Voor je begint met een werkstuk heb je materiaal nodig. Bijvoorbeeld een onderzoeksvraag of opdracht. Hiernaast vind je handige tools om je werkstuk, scriptie of essay mee te starten.

Onderzoeksvraag

Zoek uit in het West-Indisch plakaatboek welke verboden er nog meer gelden voor slaven in Suriname. Zoek daarin ook een stuk of tien verboden die gelden voor de witte bewoners van de kolonie.

Interessante links:

Meer lezen?

  • J.A. Schiltkamp en J.Th. de Smidt (red.), West-Indisch plakaatboek I: Plakaten, ordonnantiën en andere wetten uitgevaardigd in Suriname 1667-1816, 1973.
  • Ellen Klinkers, Op hoop van vrijheid. Van slavensamenleving naar Creoolse gemeenschap in Suriname 1830-1880, 1997.
  • Ruud Beeldsnijder, Om werk van jullie te hebben. Plantageslaven in Suriname 1730-1750, 1997.
  • Aspha Bijnaar, Kasmoni. Een spaartraditie in Suriname en Nederland, 2002.
  • Andre Loor, Gedenkboek van de Centrale Bank van Suriname 30 jaar 1957-1987, 1992.

Lees andere verhalen

Manumissies

Flink wist zich vrij te kopen uit slavernij en later ook vele anderen.
De aankomst

Quassie van Timotibo

Quassie was geneesheer tijdens de slavernij. Hij heeft een medicijn ontdekt.
Leven in slavernij

Protest in Nederland

Het boek 'De Negerhut van oom Tom' verandert de publieke opinie.
De afschaffing
Je hebt
num
van de total
quizvragen beantwoord